Yhtymähallitus, kokous 23.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 LISÄPYKÄLÄ: Säästötavoitteet ja tehtävien resursointi (lisäpykälä)

RASDno-2024-781

Perustelut

Ammatillisesta koulutuksesta leikataan 100 miljoonaa (koko vuosibudjetti on noin 2,1 miljardia). Leikkausta ei kohdisteta oppivelvollisiin eli perusopetuksesta siirtyviin eikä ilman toisen asteen tutkintoa oleviin opiskelijoihin. Leikkaus kohdistuu niihin aikuisiin, joilla on jo ammatillinen perustutkinto tai jokin korkeampi tutkinto (esim. amk-tutkinto).

Rasekon arvioitu leikkausosuus täsmentyy myöhemmin. Talousarviossa 2025 joudutaan huomioimaan rahoituksen ennakoitua suurempi väheneminen, mutta jo 2024 vuoden aikana tulee löytää säästöjä. Henkilöstömenojen osuus toimintamenoista on yli 70 %, joten säästöjä ei löydy pelkästään muita kuluja vähentämällä. Ensisijaisesti henkilöstömenojen säästöjä haetaan eläköitymisistä, vapaaehtoisista osa-aikaisuuksista ja kriittisestä määräaikaisuuksien tarkastelusta. Tällä tavoin säästöt eivät välttämättä kohdistu sellaisiin resursseihin, joissa on tarve uudelleenjärjestelyihin.

Tarvittaessa voidaan joutua käymään yt-neuvottelut koulutusaloilla, joissa on paljon aikuiskoulutusta sekä rajatusti yksittäisissä hallinnollisissa tehtävissä. Runsaasti aikuiskoulutusta toteuttavia aloja ovat ravintola ja cateringala, matkailuala, liiketoiminta, taideteollisuusala ja tekstiili- ja muotiala. Tehtävien uudelleen järjestelyjä koskevia yt-menettelyjä voidaan lisäksi joutua tekemään.

 

Ehdotus

Yhtymähallitus päättää

  • valtuuttaa johtavan rehtorin ja hallintojohtajan tarvittaessa käynnistämään edellä kuvatuissa rooleissa olevaa henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut ja
  • raportoimaan mahdollisista neuvotteluista niiden käynnistyttyä ja päätyttyä yhtymähallituksen puheenjohtajalle.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaan.