Yhtymävaltuusto, kokous 20.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeiluun hakeminen

RASDno-2025-181

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Laki toiminnanohjauksen kokeilusta (1077/2024) tuli voimaan vuoden 2025 alusta. Lain tarkoituksena on toteuttaa ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilu ajalla 1.1.2026–31.12.2033. Kokeilu on osa pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaista ammatillisen koulutuksen uudistamista. Kokeilun tavoitteena on selvittää, miten ammatillisen koulutuksen järjestämislupien laajentamisella ja neuvottelumenettelyyn perustuvalla toiminnanohjauksella voidaan vahvistaa ammatillisen koulutuksen laatua, vaikuttavuutta ja saavutettavuutta. Kokeilun tavoitteena on myös lisätä koulutuksen järjestäjän, hallinnon ja alueen välistä vuoropuhelua ja mahdollistaa yhteisen tilannekuvan luominen. Lisäksi kokeilun avulla kevennetään järjestämislupasäätelyä siten, että se vähentäisi koulutuksen järjestäjien ja opetushallinnon normitaakkaa ja hallinnollista työtä.

Haku toiminnanohjauksen kokeiluun alkoi perjantaina 31.1.2025 klo 9.00 ja päättyy maanantaina 28.3.2025 klo 16.15. Hakemukset osoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Toiminnanohjauksen kokeiluun voivat hakea ne koulutuksen järjestäjät, joilla on lain 531/2017 mukainen ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen järjestämislupa voimassa 1.1.2025. OKM valitsee kokeiluun enintään 40 koulutuksen järjestäjää, joiden tulee täyttää laissa säädetyt kokeiluluvan myöntämisedellytykset (kokeilulain 8 § ja säädöskohtaiset perustelut). OKM päättää kokeiluluvasta arviolta lokakuussa 2025.

Päätöksentekoa varten OKM tuottaa muun muassa seuraavat tiedot koulutuksen järjestäjän voimassa olevasta järjestämisluvasta sekä vuoden 2025 varsinaisesta suoritepäätöksestä: • ensisijainen toiminta-alue • opetus- ja tutkintokieli • järjestämisluvan koulutusalat ja tutkinnot ml. rajoitetut osaamisalat • varsinaisen suoritepäätöksen tavoitteelliset opiskelijavuosimäärät 2025.

Toiminnanohjauksen kokeilua varten opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut Manner-Suomen kokeilulain 9 §:ssä säädetyn perusteella seuraaviin alueisiin: • alue P (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa) • alue I (Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kymenlaakso, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo) • alue L (Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi) • alue K (Kanta-Häme, Keski-Suomi, Pirkanmaa, Päijät-Häme) • alue E (Uusimaa)

Alueelta kokeiluun valittavien koulutuksen järjestäjien lukumäärän perusteena on kyseisen alueen koulutuksen järjestäjien opiskelijavuosimäärän suhteellinen osuus valtakunnallisesta opiskelijavuosien kokonaismäärästä. Opiskelijavuosimäärillä tarkoitetaan vuodelle 2025 opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 10 §:n 1 momentissa tarkoitetulla päätöksellä myönnettyjä tavoitteellisia opiskelijavuosia.

Tavoitteellisten opiskelijavuosien perusteella määritellyiltä alueilta valitaan järjestäjiä seuraavasti: • alue P, 5 koulutuksen järjestäjää • alue I, 6 koulutuksen järjestäjää • alue L, 8 koulutuksen järjestäjää • alue K, 8 koulutuksen järjestäjää • alue E, 13 koulutuksen järjestäjää Koulutuksen järjestäjät ovat sijoitettu alueille ensisijaisesti järjestämislupaan merkityn kotipaikan maakunnan perusteella. Niissä tapauksissa, joissa koulutuksen järjestämislupaan merkitty toiminta-alue on eri kuin järjestämislupaan merkitty kotipaikka, on koulutuksen järjestäjä sijoitettu siihen maakuntaan, johon järjestämislupaan merkitty ensisijainen toiminta-alue kuuluu.

Raision seudun koulutuskuntayhtymässä valmistelu kokeiluun hakemisesta on käynnistetty ja omistajakuntien kanssa on yhdessä työstetty asiaa Strateginen kumppanuus ja omistajaohjaus OMA2 -hankkeessa. Hakemus täytetään määräaikaan mennessä johtavan rehtorin johdolla. Hakemuksen liitteeksi tulee toimittaa asiakirja, josta ilmenee hakijan organisaation päättävän elimen päätös kokeiluluvan hakemuksesta kesäkuuhun 2025 mennessä. Yhtymävaltuuston päätös 20.3.2025 toimitetaan ministeriöön sen tultua lainvoimaiseksi.

Ehdotus

Yhtymähallitus esittää valtuustolle, että Raision seudun koulutuskuntayhtymä hakee kokeiluun ja johtava rehtori täyttää hakemuksen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaan.

Kokouskäsittely

Johtava rehtori esitteli Rasekon osakaskuntien yhteisen lausunnon ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauskokeiluun hakemiseksi.

Ehdotus

Yhtymävaltuusto päättää,​ että Raision seudun koulutuskuntayhtymä hakee kokeiluun ja johtava rehtori täyttää hakemuksen.

Tämän pykälän osalta pöytäkirja tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaan.